پالیش کامپوزیت ، جرمگیری و بلیچینگ : تفاوت ها و کاربردها

تفاوت پالیش (پولیش) دندان و جرم گیری و بلیچینگ
پالیش ، جرم گیری و بلیچینگ دندان هر کدام برای هدف خاصی انجام میشوند و متمایز از یکدیگر انجام میشوند که در ادامه به بیان این تفاوت میپردازیم.
پالیش دندان
هدف : صاف و درخشان کردن سطوح دندان است
روش : فرایندی که در آن دندانپزشک از خمیرهای مخصوص و دستگاههای چرخشی برای صیقل دندان سطح دندان استفاده میکند تا زبری و لکههای سطحی دندان از بین بروند.
تاثیر : جلوگیری از تجمع پلاکهای دندانی، براق و صاف شدن سطح دندان و همچنین کاهش چسبندگی پلاک ها
جرم گیری دندان
هدف : حذف رسوبات و جرمهای تجمع یافته سطح دندانها و زیر خط لثه
روش : با استفاده از دستگاه اولتراسونیک یا دیگر ابزارهای دستی، جرم های سخت و نرم از سطح دندان و زیر لثه برداشته میشوند.
تاثیر : کاهش التهاب و خونریزی لثه، پیگشیری از بیماریهای لثه.
بلیچینگ دندان
هدف : روشن و سفید کردن رنگ دندان
روش : با قرار گرفتن مواد سفیدکننده روی سطوح دندانی، رنگدانههای عمقی از بین رفته و منجر به روشن شدن رنگ دندانها میشود. البته این فرایند با نور مخصوص توسط دندانپزشک یا در خانه با استفاده از کیتهای خانگی نیز میتواند انجام گیرد.
تاثیر : برخلاف دو روش بالا تاثیری بر روی پلاکهای تجمع یافته ندارد و فقط در روشن شدن دندانها اثرگذار است.
با توجه به موارد بالا و به طورکلی میتوان گفت :
اگر دندانهای زردی دارید و به دنبال سفید شدنش هم هستید باید سراغ بلیچینگ بروید.
اگر جرم و پلاک زیادی بر روی دندان خود دارید جرمگیری گزینه مناسبی است.
و اگر فقط لکههای سطحی (مثلا ناشی ازمصرف دخانیات یا رژیم های غذایی پر ازاسانس ) دارید پالیش دندان به شما پیشنهاد میشود.
جرمگیری چیست ؟

پلاکهای میکروبی یا همان جرم ترکیبی از باکتریها، باقیمانده مواد غذایی یا حتی رسوب دود ناشی از استعمال دخانیات هستند که به مروز زمان بر روی سطح دندانها تجمع پیدا میکنند. جرم گیری دندان فرایندی است که به برداشتن و حذف پلاکهای میکروبی میپردازد.
روش جرم گیری دندان
با توجه به میزان پلاک های میکروبی تجمع یافته دندانپزشک اقدام به جرم گیری میکند و به طور کلی سه روش برای انجام آن وجود دارد که شامل :
روش دستی : با استفاده از ابزار فلزی دستی مثل کورت به برداشتن پلاکهای میکروبی و جرم اقدام میکند.
اولتراسونیک : در این روش با استفاده از دستگاه اولتراسونیک، جرمهای سطح دندان خرد و از سطح دندان پاک میشوند.
لیزر : باعث جرم گیری عمقی میشود. دندانپزشک ابتدا یک ماده تمیزکننده مثل پراکسید هیدروژن روی سطح دندان قرار میدهد، سپس با تاباندن نور آبی لیزر به دندانها باعث اکسید شدن پلاکهای میکروبی شده که به راحتی از سطح دندان جدا میشوند.
موارد استفاده جرمگیری
از بین بردن پلاکها
پیشگیری از پوسیدگی دندان
رفع بوی بد دهان
پیشگیری از بیماری های لثه
بلیچینگ چیست ؟
به فرایندی که طی ان رنگ دندانها به وسیله مواد شیمیایی مخصوصی تغییر کرده و روشن تر میشود.
روش بلیچینگ دندانها
به دو صورت انجام میپذیرد :
- بلیچینگ حرفهای
- بلیچینگ خانگی
بلیچینگ حرفهای :
دندانپزشک با استفاده از مواد سفیدکننده مثل پراکسید هیدروژن برای از بین بردن لکهها و رنگ دندان اقدام میکند. معمولا در یک جلسه انجام میشود اما در مواردی ممکن است به چند جلسه نیاز باشد.
بلیچینگ خانگی :

با استفاده از کیتهای مخصوص که حاوی مواد بلیچینگ و قالب هایی که روی دندان قرار میگیرند، میتوان در خانه انجام داد. معمولا اثرگذاری کمتری در مقابل روش حرفهای دارند و زمان بیشتری برای دستیابی به نتیجه دلخواه میبرد.
موارد استفاده از بلیچینگ
تیره شدن یا زرد شدن دندانها
لکههای ناشی از مصرف برخی داروها
پالیش دندان چیست ؟
پالیش (پولیش) یک روش زیبایی و درمانی در دندانپزشکی محسوب میشود و فرایندی است که در ان با از بین بردن پلاکها، زبری و لکههای سطحی دندانها سبب صاف و درخشان شدن دندانها میشود. معمولا پالیش دندان بعد از جرم گیری انجام میشود.
فرایند انجام پالیش دندان
در وهله اول توسط دندانپزشک دندانهای شما معاینه شده تا مشخص شود که آیا به پولیش دندان نیاز است یا خیر.
بعد از مشخص شدن وضعیت دندانها ، قبل از شروع فرایند پالیشینگ با استفاده از جرم گیری به آماده سازی دندانها میپردازند تا از تمیز بودن سطح دندان اطمینان حاصل کند. از این حیث این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه دندانها را برای پالیش آماده میکند.
در این مرحله خمیر مخصوص پالیش که حاوی ذرات ساینده ملایم است را روی دندانها گذاشته و با استفاده از یک فنجان لاستیکی که به دستگاه چرخشی متصل میشود ، خمیر را روی سطح هر دندان حرکت میدهند. اینکار باعث میشود که خمیر پالیش یا همان پولیشینگ پیست به طور یکنواخت روی هر دندان پخش شود و لکههای سطح دندان از بین میرود.
بعد از اتمام فرایند مرحله قبل ، به شستشوی دندانها میپردازد تا خمیر پولیش به طور کامل از دهان و دندانها پاک شده و از صاف و درخشش دندانها اطمینان حاصل کنند.
پس از اتمام مراحل بالا دندانپزشک بررسی نهایی برای حصول اطمینان از سلامت لثهها و دندانها انجام میدهد. گاهی ممکن است بر اساس این بررسی توصیههایی جهت مراقبت و نظافت دندانها بیان شود.
موارد استفاده از پالیش دندان
صاف و صیقلی کردن دندانها
کمک به درخشندگی و زیبایی لبخند
از بین بردن لکههای سطحی
کاهش بوی بد دهان از طریق حذف پلاکهای میکروبی
پالیش دندان کامپوزیت شده

پالیش دندان بعد از کامپوزیت به حذف پلاک ها و لکههای ناشی از نوشیدنیهای رنگی، مواد غذایی و مصرف سیگار، کمک میکند که اینکار سبب سفیدتر شدن و زیبایی ظاهری کامپوزیت و همچنین افزایش طول عمر کامپوزیتها میشود. بنابراین علاوه بر جنبه زیبایی، بر حفظ سلامت دندانها و دهان نیز تاثیرگذار میباشد.
فواید پالیش دندان کامپوزیت شده
جنبه زیبایی
پالیش باعث میشود که کامپوزیت شبیه به دندانهای طبیعی به نظر رسیده و به صورت یکپارچه با دیگر دندانها ترکیب شود که منجر به ایجاد ظاهر زیبا در دهان میشود.
افزایش دوام و مقاومت
سطح کامپوزیت اگر ناهموار و خراشیده باشد سبب تجمع پلاک در خراشیدگیها و ایجاد لکه میشود که در نهایت منجر به کاهش طول عمر کامپوزیت میشود. بنابراین با انجام پالیش و صاف کردن سطح کامپوزیت از این اتفاق جلوگیری میشود.
افزایش راحتی بیمار
ممکن است پس از ترمیم یا انجام کامپوزیت، بیمار ممکن است در هنگام حرکت زبان خود در ناحیه دندان یا جویدن غذا احساس زبری و ناراحتی کند. پالیش سبب صاف و صیقلی شدن آن شده و حس راحتی برای بیمار به وجود میآورد.
حفظ سلامت لثهها
زبری و ناصافی لبه های کامپوزیت سبب حساسیت و تحریک زبان و لثه میشود. پالیش کامپوزیت سبب ایجاد تماس نرمتری بین دندان و لثه میشود و سلامت لثهها را حفظ میکند.
مراحل پولیش دندان پس از کامپوزیت
اصولا در مطب دندانپزشک پالیش دندان پس از کامپوزیت انجام میشود به دو روش زیر است :
تک مرحلهای
در یک بازه زمانی کوتاهتری تمامی مراحل کانتورینگ، فیشینگ و پالیشینگ با استفاده از فرزهای الماسی صورت میگیرد.
چند مرحلهای
برخلاف مدل تک مرحلهای، در این روش برای انجام هر مرحله از پالیش از ابزارهای متفاوت و مختص به همان مرحله استفاده میشود. اینکار سبب شده که مدت زمان بیشتری نسبت به روش تک مرحلهای به طول بیانجامد اما نتایج با کیفیت تر و زیباتری را ارائه میدهد.
انواع خمیر پالیش کامپوزیت

- خمیر پالیش زبر : معمولا در مراحل ابتدایی برای از بین بردن خطوط و زبری سطح کامپوزیت استفاده میشود.
- خمیر پالیش نرم : به منظور ایجاد سطح براق و صیقلی پس از خمیر زیر در مرحله نهایی به کار میرود.
- خمیر پالیش الماسه : حاوی ذرات الماس که برای افزایش درخشندگی و در مرحله نهایی پالیش حرفهای بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
خمیر دندان پالیش دار برای کامپوزیت
برای پالیش کامپوزیت دندان ، نیازی به خمیر دندانهای مخصوص نیست و میتوان از خمیر دندانهای معمولی استفاده کرد. خمیر دندانهای استاندارد معمولاً به اندازه کافی برای نظافت دندانها مناسب هستند و میتوانند به حفظ براقی و سلامت دندانها کمک کنند. البته در صورتی که دندانها ترمیمهای خاصی مانند کامپوزیت داشته باشند. بنابراین ، مشاوره با دندانپزشک برای انتخاب مناسبترین خمیر دندان همیشه توصیه میشود.
قیمت پالیش کامپوزیت
بر اساس تعداد دندانهای کامپوزیت شده، مهارت دندانپزشک، تجهیزات، نوع مواد مصرفی و منطقهای که مطب یا کلینیک در آن واقع شده است متفاوت است.
پالیش کامپوزیت در خانه
پالیش کامپوزیت یک کار تخصصی است و میبایست توسط دندانپزشک صورت گیرد. در خانه با استفاده از موادی مانند جوش شیرین نمیتوان به پالیش کامپوزیت اقدام کرد چراکه این مواد نه تنها باعث از بین رفتن جرم نخواهند شد بلکه سبب به وجود آمدن خراش روی کامپوزیت میشوند.
پالیش کامپوزیت چند وقت یکبار
توصیه میشود جهت حفظ زیبایی و درخشندگی کامپوزیتها، حداقل هر ۶ماه تا یکسال برای پالیش آنان اقدام کنید.
مراقبتهای پس از پالیش کامپوزیت
برای حفظ درخشندگی و سلامت دندانها و کامپوزیت مهم است مراقبت های زیر انجام شود.
- اجتناب از خوردن موادغذایی حاوی رنگدانه و نوشیدنی های رنگی به مدت ۲۴ ساعت
- خودداری از استعمال سیگار و دخانیات
- رعایت بهداشت دهان و دندان
- پرهیز از خوردن غذای چسبنده و سخت
- چکاپهای منظم با مراجعه به دندانپزشک
مقالات مشابه
در صورت علاقه مندی به مطالعه بیشتر درباره ” پالیش کامپوزیت ، جرمگیری و بلیچینگ : تفاوت ها و کاربردها ” و موارد مرتبط میتوانید از مقالات معتبر زیر استفاده کنید :
سوالات متداول
چرا پالیش کامپوزیت دندان ضروری است ؟
همانطور که در متن مقاله امده است برای حفظ زیبایی و درخشندگی دندانها، پیشگیری از تجمع پلاکها، افزایش طول عمر کامپوزیت، تجربه راحت و اصلاح نواقص پالیش کامپوزیت از اهمیت بالایی برخوردار است.
آیا پالیش کامپوزیت نیاز به بیحسی دارد ؟
در بیشتر موارد پالیش بدون بیحسی انجام میگیرد اما ممکن است در صورت وجود حساسیت با صلاحدید دندانپزشک بیحسی موضعی استفاده شود.
پالیش کامپوزیت دردناک است ؟
اصولا این فرایند سریع و بدون نیاز به بی حسی انجام میشود و دردناک نیست. با اینحال ممکن در برخی موارد اگر دندانهای بیمار حساس باشد، کمی ناراحتی احساس شود که سریعا از بین رفته و تسکین مییابد.
پالیش کامپوزیت باعث کاهش طول عمر ترمیم میشود ؟
اصولا پالیش کامپوزیت با صاف کردن سطح کامپوزیت و جلوگیری از ایجاد تجمع پلاکها و رنگدانه منجر به افزایش طول عمر کامپوزیت شده ولی در مواردی که به صورت تخصصی پالیش دندان با استفاده از تجهیزات نا مناسب یا مواد پولیش نامرغوب انجام شود ممکن است باعث کاهش طول عمر کامپوزیت شود.