رفع بوی بد دهان برای همیشه

بوی بد دهان :علت و راهکار های درمان آن
بوی بد دهان (Halitosis) یک مشکل شایع است که میتواند ناشی از عواملی همچون مشکلات دهان و دندان، تغذیه، بیماریهای گوارشی، یا حتی کمبود آب بدن باشد. که در ادامه مقاله به علت ها و روش های درمانی این مشکل می پردازیم.
آیا امکان درمان قطعی و همیشگی بوی بد دهان وجود دارد ؟
خیر. هیچ درمان دائمی و قطعی و ماندگاری که یک بار انجام دهید و تا آخر عمر نیازی به تکرار درمان نداشته باشید، وجود ندارد. اما با رعایت یک سری نکات بهداشتی و رسیدگی به دندان ها و مراجعه منظم به دندان پزشکی به صورت دوره ایی می توانید این مشکل را رفع کنید. در بخش روش های درمانی و پیشگیری خانگی و تخصصی در این مقاله به این روش ها اشاره شده است.
علت بوی بد دهان
- بهداشت نامناسب دهان و دندان : مسواک نزدن منظم، عدم استفاده از نخ دندان و تمیز نکردن زبان، باعث تجمع باکتریها و ایجاد بوی بد میشود.
- خشکی دهان : کمبود بزاق میتواند منجر به رشد باکتریهای مولد بو شود. این اتفاق در هنگام خواب یا هنگام روزهداری بیشتر رخ میدهد.
- تغذیه : مصرف غذاهای بودار مانند سیر، پیاز، قهوه و غذاهای پرادویه میتواند بوی دهان را تحت تأثیر قرار دهد.
- مشکلات گوارشی : مشکلاتی مانند ریفلاکس معده (بازگشت اسید به مری) ممکن است باعث بوی بد شود.
- عفونتهای دهان، لثه و دندان : پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه ممکن است موجب بوی ناخوشایند شوند.
- مصرف سیگار و الکل : این موارد باعث خشکی دهان و افزایش رشد باکتریها میشوند.
- خلط پشت حلقی : گاهی به دلیل آلرژی های تنفسی ، عفونت های سینوسی یا بیماریهای مزمن مانند برونشیت یا آسم ، دیواره خلفی حلق با ترشحات التهابی ناشی از این بیماری ها پوشیده می شود و باعث میشود هوای تنفسی در حین عبور از کنار آن ها آلوده و بد بو شود.
- بیماریهای دیگر : برخی از بیماریها مانند دیابت، نارسایی کلیه و مشکلات کبدی میتوانند عامل بوی بد دهان باشند.
بوی بد دهان ناشی از بیماریهای سیستمیک (داخلی)
بوی میوهای یا شیرین (مانند استون) : این نوع بوی بد معمولاً به دیابت کنترلنشده (خصوصاً در زمان کتواسیدوز دیابتی) مرتبط است. در این حالت، بدن به دلیل کمبود انسولین شروع به سوزاندن چربیها برای تأمین انرژی میکند و استون تولید میشود که بوی میوهای دارد.
خونریزی لثه همراه با بوی بد دهان
خونریزی لثه همراه با بوی بد دهان نشان دهنده بیماری های لثه و تجمع باکتری ها در دهان است. اگر دچار بوی بد دهان هستید و همچنین در هنگام مسواک زدن یا غذا خوردن لثه های شما خونریزی می کند ، احتمالا دچار التهاب یا عفونت لثه شده اید که با مراجعه به پزشک و توصیه های پزشکی و مصرف دارو ویتامینه و دهانشویه های ضد باکتری قابل حل است.
بوی بد دهان ناشی از دندان های عقل نیمه نهفته

دندان های انتهایی دندان عقل هستند و بین سنین 17 تا 25 سالگی در می آیند و گاها ممکن است به طور کامل از لثه بیرون نیایند که به آن ها دندان های عقل نیمه نهفته می گویند و باعث ایجاد مشکلات مختلفی می شود. این دندان های عقل نیمه نهفته فضای مناسبی برای تجمع باکتری ها و بوی بد فراهم می کند. همچنین ممکن است باعث عفونت لثه یا ایجاد کیست در اطراف دندان شود. با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه به دندانپزشک و استفاده از دهانشویه های ضد باکتری و یا در شرایط حاد با انجام عمل جراحی میتوان آن را درمان کرد.
بوی بد دهان بعد از کشیدن دندان
یکی از شایعترین مشکلاتی که افراد بعد از کشیدن دندان دارند ، بوی بد در دهان است. که ممکن است بخاطر تجمع باکتری در محل کشیدن دندان یا ایجاد التهاب و عفونت یا خشکی حفره دندان باشد که با رعایت بهداشت دهان و دندان و شستشو با اب نمک و استفاده از دهانشویه های ضدعفونی کننده درمان شود.
ارتباط میکروب معده با بوی بد دهان

میکروب معده ( هلیکوباکتر پیلوری ) معمولاً در معده زندگی میکند و میتواند مشکلات مختلفی در دستگاه گوارش ایجاد کند، از جمله زخم معده، التهاب معده (گاستریت)، و حتی برخی از انواع سرطانهای معده. یکی از عوارض جانبی این باکتری میتواند بوی بد دهان باشد.هلیکوباکتر پیلوری با تولید مواد گازی سولفید هیدروژن (که بوی مشابه بوی تخممرغ فاسد دارد) باعث بوی بد دهان میشود. این مشکل با مراجعه به پزشک و استفاده از دارو های آنتی بیوتیک و دارو های کاهش اسید معده و رعایت رژیم غذایی سالم و رعایت بهداشت دهان و دندان قابل حل است.
بوی بد دهان بعد از عمل لوزه
بوی بد دهان بعد از عمل لوزه یک عارضه شایع و طبیعی محسوب می شود. این بو معمولا به علت تشکیل لایه های سفید یا زرد رنگ در محل زخم به علت فرایند بهبود زخم است. برای کاهش بوی بد دهان باید بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید و آب و مایعات زیادی بنوشید، از فعالیت های شدید و استعمال دخانیات اجتناب کنید و حتما از بینی نفس بکشید. بوی بد دهان پس از عمل لوزه معمولا 7 تا 14 روز ادامه دارد و به مرور کم می شود و از بین می رود. اگر بوی بد پس از دو هفته همچنان وجود داشت و همراه آن تب و ترشحات غیر طبیعی یا خونریزی هم بود حتما به پزشک مراجعه کنید.
چرا دندان هایم بو می دهند ؟
باید بدونید که دندان ها هرگز بو نمی دهند خصوصا اگر سالم باشند. معمولا اگر دندان شما به درستی روکش نشده باشد امکان دارد باعث بوی بد دهان شود. ولی اگر روکش ندارید و دهان شما بو می دهد ممکن است دندان پوسیده داشته باشید یا مشکلات مربوط زبان و حلق و … باعث بوی بد در دهان شما باشد.
چرا صبح که از خواب بیدار می شوم دهانم بوی بد می دهد ؟

بوی بد دهان در صبحگاهی (هالیتوزیس صبحگاهی) معمولا یک مشکل موقتی است و پس از مسواک زدن رفع می شود، اما اگر پس از مسواک زدن از بین نرود می تواند نشان دهنده مشکل باشد که با مراجعه به دندان پزشک می توان آن را رفع کرد. همچنین علت بوی بد دهان پس از بیدار شدن می تواند به علت خشکی دهان در طول شب ، رشد باکتری ها و پلاک میکروبی ، تنفس از راه دهان در شب و سوء هاضمه یا مشکلات گوارشی باشد ، که می توان با نوشیدن آب ، رعایت بهداشت ، استفاده از دهانشویه های ضدباکتریایی و تنفس از راه بینی و … آن را رفع کرد.
آیا بوی بد دهان نشان دهنده سرطان دهان است ؟
بوی بد دهان معمولا ناشی از مشکلات ساده ایی مثل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ، عفونت لثه ، مشکلات گوارشی و سینوزیت است و صرفای بوی بد دهان نشان دهنده وجود سرطان نیست و برای تایید آن نیازمند توجه به موارد دیگر و تشخیص پزشک و انجام آزمایش است.
جهت اطلاعات بیشتر درباره سرطان دهان می توانید مقاله « 10 نشانه خطرناک سرطان دهان » را مطالعه کنید.
چرا دهان نوزاد بوی بد می دهد ؟

بوی دهان نوزاد بوی طبیعی است و نشان دهنده مشکل حاد نیست و عموما این بو بخاطر مصرف شیر است و پس از مدت کوتاهی از بین می رود. ولی می توان با تمیز کردن دهان نوزاد پس از تغذیه به کاهش و از بین بردن این بو کمک کرد. در برخی موارد هم بوی بد دهان نوزاد به خاطر خشکی دهان است که با مصرف آب می توان آن را کاهش داد.
علت بوی بد دهان نوزادان
- شیر خشک یا شیر مادر : نوزادانی که شیر مادر یا شیر خشک میخورند، ممکن است بعد از تغذیه دهانشان بوی خاصی بدهد که این بو طبیعی است و معمولاً بعد از گذشت زمانی کوتاه از بین میرود. و گاهی ممکن است مقداری شیر در دهان نوزاد باقی بماند، ممکن است باعث ایجاد بوی بد شود. تمیز نکردن دهان نوزاد بعد از تغذیه میتواند این مشکل را ایجاد کند.
- خشکی دهان : نوزادان ممکن است به دلیل بیماریهای تنفسی یا حتی خوابیدن طولانیمدت در یک وضعیت خاص، خشکی دهان پیدا کنند که این میتواند باعث بوی بد دهان شود.
- عفونتهای دهانی : کاندیدا آلبیکنس (مونیلیا یا برفک دهان) که یک عفونت قارچی است که میتواند باعث بوی بد دهان در نوزاد شود. این عفونت معمولاً به شکل لکههای سفید در دهان نوزاد ظاهر میشود. و همچنین برخی عفونتهای باکتریایی دهانی نیز ممکن است باعث بوی بد دهان شوند. این نوع عفونتها معمولاً با علائمی مانند تورم لثهها یا دندانها همراه هستند.
- مشکلات گوارشی :
- ریفلاکس معده به مری (GERD) : در نوزادان، ریفلاکس معده یا برگشت محتویات معده به مری میتواند باعث بوی بد دهان شود. این وضعیت معمولاً باعث استفراغ یا ترش کردن میشود.
- نفخ معده یا مشکلات هضمی : مشکلات گوارشی مانند نفخ یا یبوست نیز میتوانند به بوی بد دهان منجر شوند.
چطور بوی بد دهان نوزاد را از بین ببریم ؟
- تمیز کردن دهان نوزاد : برای نوزادان زیر ۶ ماه که هنوز دندان ندارند، میتوانید با استفاده از گاز استریل مرطوب یا یک قطعه پارچه تمیز دهان نوزاد را پس از هر بار تغذیه تمیز کنید.
- حفظ بهداشت دندان ها : اگر نوزاد دندان دارد، باید دندانها و لثههای او را به دقت تمیز کنید.
- مشاوره با پزشک : اگر بوی بد دهان نوزاد شما ادامهدار است یا همراه با علائم غیرعادی دیگری مانند تب، استفراغ یا اسهال باشد، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا علت دقیق بررسی شود.
روش های پیشگیری یا درمان خانگی بوی بد دهان

با رعایت نکاتی که در زیر گفته شده است می توانید بوی دهان را کنترل کرده و از آن پیشگیری کنید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان : مسواک زدن حداقل دو بار در روز، مخصوصاً بعد از غذا ، استفاده از نخ دندان روزانه برای حذف باقیمانده غذا بین دندانها ، تمیز کردن زبان با مسواک یا تمیزکننده زبان برای از بین بردن باکتریها.
- افزایش ترشح بزاق و جلوگیری از خشکی دهان : نوشیدن آب کافی در طول روز ، مصرف میوهها و سبزیجات تازه مانند سیب و هویج ، جویدن آدامس بدون قند برای تحریک بزاق ، اجتناب از مصرف زیاد قهوه، الکل و سیگار که باعث خشکی دهان میشوند
- اصلاح رژیم غذایی : کاهش مصرف غذاهای بودار مانند سیر، پیاز و ادویههای تند ، کاهش مصرف مواد لبنی و غذاهای پرچرب که میتوانند باعث ایجاد بوی بد شوند؛ نوشیدن چای سبز که خاصیت ضدباکتریایی دارد.
- استفاده از دهانشویه و درمانهای طبیعی : استفاده از دهانشویههای ضدباکتریایی برای از بین بردن باکتریها ، غرغره با آب نمک یا دمنوش گیاهانی مانند نعناع و چای سبز برای خوشبو کردن دهان.
- مراجعه منظم به دندانپزشک : هر شش ماه یکبار برای جرمگیری و بررسی سلامت دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید ؛ اگر بوی بد دهان شما مزمن است و با این روشها برطرف نمیشود، ممکن است ناشی از مشکلات داخلی باشد و نیاز به بررسی پزشکی داشته باشد.
درمان گیاهی بوی بد دهان
- چای سبز : کمک به دفع و نابودی میکروب های دهان
- ترکیب سرکه سیب و جعفری : جلوگیری از خشکی دهان و تحریک غدد بزاقی
- ترکیب سرکه سیب و عسل : درمان عفونت در گلو و ضد باکتریایی است.
- روغن نارگیل : از بین بردن باکتری ها با گرداندن یک قاشق روغن نارگیل به مدت 5 -10 دقیقه در دهان باعث از بین رفتن بوی بد دهان می شود.
روش های درمان تخصصی بوی بد دهان
- مراجعه به دندانپزشک : جرمگیری حرفهای برای از بین بردن پلاکهای دندانی و جرمها ، بررسی و درمان پوسیدگی دندان یا عفونتهای لثه ، درمان بیماریهای لثه (پریودنتیت) که یکی از عوامل مهم بوی بد دهان است.
- درمان مشکلات گوارشی و داخلی : در صورت شک به ریفلاکس معده (GERD)، به پزشک مراجعه کنید ، مصرف داروهای ضد اسید در صورت داشتن مشکلات گوارشی، بررسی مشکلات کبدی یا کلیوی که ممکن است باعث بوی بد دهان شوند.
- استفاده از دهانشویهها و داروهای تخصصی : دهانشویههای ضدباکتریایی مانند کلرهگزیدین ، قرصها یا اسپریهای خوشبوکننده مخصوص دهان ، مکملهای پروبیوتیک برای بهبود باکتریهای مفید دهان و روده.
- درمان ترشحات مخاطی : در صورت شک به وجود ترشحات پشت حلق ، با مرجعه به پزشک ، مصرف آنتی بیوتیک یا دارو های ضد احتقان و یا استفاده از اسپری بینی کرومولین استروئیدی ، مشکل بوی بد دهان را رفع کنید. همچنین اگر ترشحات مخاطی پشت حلق به دلیل آلرژی مزمن همیشه وجود دارد میتوان شب ها قبل از خواب از اسپری نرمال سالین در داخل سوراخ های بینی استفاده کرد تا بوی بد صبحگاهی تخفیف یابد
درمان بوی بد دهان ناشی از سینوزیت

بوی بد دهان ناشی از سینوزیت معمولا به دلیل عفونت های سینوسی ، تجمع باکتری ها و ترشحات پشت حلق است که باعث تولید بوی بد در دهان می شود و برای درمان آن باید هم سینوزیت را درمان کنید و هم از روش های درمانی برای کاهش بوی بد دهان استفاده کنید. این روش ها شامل شستشوی بینی و سینوس ها با محلول آب نمک ، استفاده از بخور برای باز کردن سینوس ها و نوشیدن مایعات گرم برای رقیق شدن ترشحات است و رعایت نکات بهداشتی و روش های درمان بوی بد دهان که بالاتر به آن اشاره شده است ، میتواند به کاهش بوی بد دهان شما کمک کند. این روش ها برای درمان بوی بد دهان ناشی از ترشحات پشت حلق هم مناسب است.
آیا درمان خانگی برای بوی بد دهان ناشی از دندان پوسیده داریم ؟
خیر. هیچ درمان خانگی روی بوی بد ناشی از دندان پوسیده تاثیر گذار نیست و این بوی بد تنها با مراجعه به دندان پزشک و درمان پوسیدگی دندان قابل حل است.
اسم قرص برای رفع بوی بد دهان

اگر بوی بد دهان شما با رعایت بهداشت دهان و دندان رفع نمی شود ، ممکن است نیازمند مصرف قرص یا مکمل های خاصی باشید که برای مصرف آن ها نیازمند مراجعه به دندانپزشک و معاینه هستید و براساس نظر پزشک حتما از قرص استفاده کنید.
قرص های ضدباکتری و کاهش میکروب دهان :
- قرص آموکسیسیلین (Amoxicillin) : مناسب برای عفونتهای لثه و دندان که باعث بوی بد دهان میشوند.
- قرص کلرهگزیدین (Chlorhexidine Lozenges) : نوعی دهانشویه یا قرص مکیدنی ضدعفونیکننده
قرصهای ضدریفلاکس و مشکلات معده :
- قرص امپرازول (Omeprazole) یا پنتوپرازول (Pantoprazole) : برای درمان ریفلاکس معده (برگشت اسید به مری)
- قرص دیسیکلومین (Dicyclomine) یا قرص ضدنفخ (Simethicone) : برای افرادی که مشکلات هضم و سوءهاضمه دارند.
قرصهای ضدترشحات پشت حلق و سینوزیت :
- قرص آنتیهیستامین (مثل لوراتادین یا ستیریزین) : برای کاهش ترشحات بینی و سینوسها
- قرص موکولیتیک (مثل برمهگزین یا استیلسیستئین) : برای رقیق کردن خلط و کاهش ترشحات چرکی سینوسها
قرصهای طبیعی و مکملها برای رفع بوی بد دهان :
- قرص پروبیوتیک (Probiotic Capsules) : مخصوص بهبود سلامت روده و معده
- لاکتوگام
- پایلوشات
- قرص ( آدامس ) زایلیتول : نوعی آدامس یا قرص جویدنی بدون قند مناسب رفع بوی بد دهان است.
- قرص پروبیوتیک (Probiotic Capsules) : مخصوص بهبود سلامت روده و معده
بهترین دهانشویه برای رفع بوی بد دهان
دهانشویه مخصوص رفع بوی بد دهان نداریم و هر دهانشویه بر اساس نوع کارکرد خود و همچنین علت بوی بد دهان شما ممکن است تاثیری روی بوی بد دهان داشته باشد. به طور مثال اگر بوی بد دهان شما ناشی از تجمع باکتری در بین دندان های شما باشد با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان و استفاده از دهانشویه ضدباکتری می توانید به کاهش بوی بد دهان خود کمک کنید.
بهترین خمیردندان برای رفع بوی بد دهان

خمیردندان مخصوص جهت از بین بردن بوی بد دهان وجود ندارد. ولی با رعایت بهداشت دهان و دندان می توانید به کاهش یا از بین بردن بوی بد دهان خود کمک کنید. در صورت عدم رفع بوی بد حتما به پزشک مراجعه کنید.
لیزر بوی بد دهان
استفاده از لیزر به تنهایی برای رفع بوی بد دهان (هالیتوزیس) رویکردی ناکارآمد است. زیرا بوی بد دهان یک علامت است ، نه یک بیماری ! برای درمان موثر ، شناسایی علت اصلی این مشکل ضروری است.
اگر بوی بد دهان ناشی از پوسیدگی دندان ، عفونت لثه یا جرم دندانی باشد، لیزر ممکن است به عنوان مکمل درمان مفید باشد.
اما اگر علت اصلی بوی بد دهان مشکلات سیستمیک (مثل بیماریهای گوارشی، سینوزیت، دیابت) یا خشکی دهان باشد، لیزر هیچ تأثیری ندارد !
علت های شایع بوی بد دهان | درمان توصیه شده |
---|---|
عفونت لثه (ژنژیویت) | جرمگیری ، لیزر لثه ، آنتیبیوتیک |
پوسیدگی دندان | پرکردن دندان ، عصب کشی |
خشکی دهان (زروستومی) | افزایش بزاق با دارو یا مرطوب کننده ها |
مشکلات گوارشی (رفلاکس) | مراجعه به متخصص گوارش |
سینوزیت یا عفونت تنفسی | آنتیبیوتیک ، شستشوی سینوس |
چه زمانی برای بوی بد دهان باید به پزشک مراجعه کنیم ؟
اگر بوی بد دهان مزمن است و با هیچیک از روشهای بالا برطرف نمیشود، یا اگر همراه با علائم زیر باشد، باید به پزشک مراجعه کنید:
- پوسیدگی شدید دندانها یا خونریزی لثهها
- تب، سرفه مداوم، یا ترشحات بدبوی بینی
- علائم ریفلاکس معده مانند استفراغ یا سوزش سر دل
- خشکی شدید دهان که ممکن است نشانه مشکل در غدد بزاقی باشد.
مقالات مشابه
در صورت علاقه مندی به مطالعه بیشتر درباره ” بوی بد دهان ” و موارد مرتبط میتوانید از مقالات معتبر زیر استفاده کنید :
سوالات متداول
1. بوی بد دهان از چیست ؟
بوی بد دهان (هالیتوزیس) معمولاً ناشی از تجمع باکتریها در دهان، بهداشت نامناسب دهان و دندان، خشکی دهان، عفونتهای سینوسی، مشکلات گوارشی یا مصرف برخی غذاها و داروها است. در برخی موارد، میتواند نشانه بیماریهای جدیتری مانند دیابت یا مشکلات کبدی باشد.
2. چگونه بوی بد دهان را از بین ببریم ؟
مسواک زدن منظم ، استفاده از نخ دندان ، استفاده از دهانشویه ، تمیز کردن زبان و نوشیدن آب کافی روش های مناسبی برای از بین بردن بوی بد دهان است. و درمان های خانگی مثل نوشیدن چای سبز یا ترکیب سرکه و سیب و روش های تخصصی مثل جرم گیری ای مصرف قرص با تجویز پزشک به از بین رفتن بوی بد کمک کنید.
3. چگونه بفهمیم بوی بد دهان از معده است؟
اگر بوی بد دهان شما با علائمی همچون سوزش معده ، ترش کردن ، درد یا سنگینی در ناحیه معده باشد نشان دهنده مشکلات گوارشی و یا رفلاکس معده است.
4. چگونه بوی روکش دندان را از بین ببریم ؟
مراجعه به پزشک برای بررسی احتمال باز بودن درز های روکش و ترمیم آن و پاکسازی روکش.
5. برای بوی بد دهان به چه دکتری مراجعه کنیم ؟
پزشک متخصص بیماری های دهان و دندان
6. آیا کامپوزیت باعث بوی بد دهان می شود ؟
خیر. مگر اینکه بعد از کامپوزیت دچار التهاب شوید و یا چسب کامپوزیت در اطراف باقی بماند ، ممکن است دچار بوی بد دهان شوید.