مدیریت اضطراب کودک در دندان پزشکی توسط والدین

مدیریت اضطراب کودک در دندان پزشکی توسط والدین

والدین گرامی باعث افتخار ماست که کلینیک دندان پزشکی دکتر لطیفیان را برای درمان دندان های فرزند خود انتخاب کرده اید. بابت این افتخار از شما سپاسگزاریم.
لطفا توجه داشته باشید که آگاهی هرچه کامل تر شما از نحوه برخورد با کودکی که نیازمند درمان دندان پزشکی است و نوع رفتار شما در منزل در قبال پرسش ها و تقاضاهای مکرر ناشی از ترس و اضطراب وی ؛ در موفقیت تیم درمانی برای هدایت رفتاری کودک شما در کلینیک و در کل در موفقیت درمان دندانپزشکی وی موثر خواهد بود.
لذا خواهشمند است در رعایت توصیه های این بخش اهتمام لازم را داشته باشید:  

 

ایفای نقش

والدین می‌توانند در منزل با ایجاد نمایش نامه های ساختگی ؛ نقش بیمار و دندان پزشک را بازی کنند. و از پیش به فرزندانشان آمادگی ذهنی لازم را بدهند.

همچنین اگر مراجعه به دندان پزشک تنها برای ویزیت کودک است ؛ پدر و مادر باید برای فرزندشان شرح دهند که این دیدار تنها برای آگاهی از میزان سلامتی دندانهای اوست و هیچ اقدام درمانی مهاجمی انجام نمی‌شود.

صداقت

صداقت داشتن در قبال کودک اهمیت فوق العاده ای دارد ؛ پدر و مادر نباید هنگامی که قرار است درمانی مثل عصب کشی برای کودک انجام شود به کودک بگویند ( اصلا درد ندارد ) بلکه می‌توانند صادقانه به او بگویند (مطمعنم تو خیلی شجاع تر از آن هستی که از یک بی حسی ساده که همه بچه ها آن را انجام می‌دهند بترسی! تازه من بهت قول می‌دهم سوزش قبل از بی حسی مدت زمان خیلی کوتاهی خواهد داشت ).

مدیریت اضطراب کودک در دندان پزشکی توسط والدین

بازگو کردن تجربیات تلخ

به این توصیه توجه اکید داشته باشید : هرگز تحت هیچ شرایطی ترس خود را از دندان پزشکی را به فرزندتان منتقل نکنید. اگر قبلا ناآگاهانه این کار را کرده ایدو تجربیات ترسناک خود را جلوی کودک بروز داده اید بدانید که شما و دندان پزشک کودکتان برای کنترل اضطراب او مشکلات مضاعفی خواهید داشت و تلاش بیشتری هم برای رفع آن باید انجام دهید.

استفاده درست از واژه‌ها

والدین زمانی که قصد دارند صادقانه به کودک خود در مورد احتمال یک درد خفیف در حین درمان توضیح بدهند باید از بکار بردن واژه یا جمله ای که کودک سابقه ی ذهنی ترسناک از آن دارد با اینکه ممکن است از سوی کودک درست تعبیر نشود پرهیز کنند. برای نمونه بهتر است از بکار بردن کلمه” آمپول “یا ” کشیدن دندان ” خودداری کنند و بجای آن ها مثلا ” از کلمه ( بی حسی ) یا ( باز کردن پیچ های دندان و خارج کردن آن ) استفاده کنند.

مدیریت اضطراب کودک در دندان پزشکی توسط والدین

آشنایی کودک با محیط دندان پزشکی

آشنایی کودک با مطب دندانپزشک قبل از شروع درمان‌های اصلی و پیچیده در کاهش درد و دلشوره کودک تاثیر بسزایی دارد. بنابراین بهتر است والدین زمانی که هنوز مشکل دندان‌های فرزندشان به مراحل حاد نرسیده و کودکشان درد و مشکل اورژانسی ندارد یک بار او را به مطب دندان پزشک کودکان ببرند تا با وسایل و نحوه معاینه او آشنا شود. دندان‌پزشکان متبحر در درمان کودکان نیز با ترس کودکان به خوبی آشنا هستند و هر کمکی در این زمینه از دستشان برآید برای آرامش او انجام می‌دهند.

تاب آوری

تحمل درد یک مهارت است ؛ مهارتی که پدر و مادر می‌توانند به فرزندان آموزش دهند. اما برای این منظور خود باید اطلاعات لازم را در مورد عواملی که در تجربه کودک از درد تاثیر می‌گذارند داشته باشند.

میزان شناخت کودک از درد

کودکی که درباره علت درد خود آگاهی دارد آسان تر از کودکی که درباره احساس درد خود هیچ شناختی ندارد ؛ دردش را تحمل می‌کند.

واکنش های پدر و مادر نسبت به درد کودک

والدینی که فرزندشان را با ناز و نوازش بیش از حد بزرگ کرده‌اند باعث می‌شود فرزندشان هنگام درد کشیدن زود تسلیم شود و شکایت کند.

احساس ها و هیجان های عاطفی کودک

احساس کودک بر شدت یا ضعف درد او تاثیر می‌گذارد. برای نمونه کودکی به شدت افسرده و غمگین است درد را بیشتر از کودکی که آسوده و آرام است حس می‌کند.

مدیریت اضطراب کودک در دندان پزشکی توسط والدین

واکنش های پدر و مادر نسبت به درد خودشان

اصولا کودک با دیدن رفتار پدر و مادرش ؛ روش های گوناگون رویارویی با مسائل و مشکلات را می‌آموزد. درست به همین منوال پدر و مادری که می‌کوشند درد های بدنی خود را با آرامش و خونسردی تحمل کنند ، صبوری و خویشتن داری را به فرزندشان می‌آموزند و برعکس بی تابی پدر یا مادر در هنگام درد ، دلشوره و ترس را در نهاد کودک ریشه دار می‌کند در نتیجه تحملش به درد کم تر می‌گردد.

روش های آرام سازی

پس از اینکه پدر مادر ،عوامل شناختی_روانی موثر بر میزان درد کودک را آموختند باید بتوانند با کاربرد روش های آرام سازی به کودک خود کمک کنند تا بر ترس خود فائق آید و تحمل خود نسبت به درد را افزایش دهد.

این روش ها چنین هستند :

مورد اول :

از فرزندشان بخواهند به آنچه ترس و دلشوره در او پدید آوردکم تر بیندیشد. به او یاد دهند هنگام نگرانی به موضوعی لذت بخش مثل توپ بازی یا گردش در پارک و یا فلان کارتون شاد و قشنگ بیندیشد.

مورد دوم :

از فرزند خود بخواهد آهسته نفس بکشد و سعی کند با شمارش اعداد یا خوانش شعری که دوست دارد به خودش آرامش دهد.

مورد سوم :

به فرزندشان بگویند به رفتار شجاعانه دوستش هنگامی که بیمار شده بود ؛ بیندیشد و بکوشد مثل او شجاع باشد. در پایان بار دیگر خاطر نشان می‌شود کودکانی که می‌کوشند خودشان را آرام سازند نه تنها درد و نارحتی بدنی کم تری تجربه می‌کنند ؛ بلکه کم تر به اضطراب و استرس های ناشی از درمان های دندان پزشکی دچار می‌شوند.

مقالات مشابه

در صورت علاقه مندی به مطالعه بیشتر درباره مدیریت اضطراب کودک در دندان پزشکی توسط والدین می توانید از مقالات معتبر زیر استفاده کنید :